Tartă cu dovleac, mere şi nucă

Tartă cu dovleac, mere şi nucă

Odată cu Nux delicii, am învăţat, dincolo de multe lucruri noi despre natură şi despre oameni în relaţie cu ea… să am curaj. În primul rând, să îndrăznesc să fiu eu, cu gusturile mele.

Aluat
  • 1 gălbenuş de ou;
  • 1/3 pachet unt;
  • 1 cană făină
Compoziţie
  • Dovleac – 1/2 dovleac de dimensiuni medii;
  • Mere – 3;
  • Zahăr – 3 linguri;
  • Scorţişoară – 1 linguriţă;
  • Iaurt grecesc – 150 grame;
  • Zeamă de rodie

Îmi place dintotdeauna să gătesc, dar niciodată nu am avut curaj să las deoparte reţetele deja confirmate de cei din jurul meu sau de bucătari celebri, pentru a crea după intuiţia mea.

Eram atentă să nu pun un vârf de linguriţă de sare mai mult, de teamă să nu stric, să nu eşuez… Chiar şi aşa, am ratat o groază de reţete – realitate pe care ar putea-o confirma, cu mult umor, prietenii. Însă, de când mi-am oferit libertatea să explorez ingredientele în diferitele lor ipostaze, de când am reinventat reţete vechi ale bunicii, de când le-am oferit fructelor sau legumelor libertatea de a ieşi din tipare, s-au întâmplat minuni cotidiene.

Azi vă prezint (bineînţeles, cu rugămintea să schimbaţi acolo unde gustul vostru vă cere altceva) o tartă rapidă cu dovleac, mere şi nucă.

Am primit de la ţară un plăcintar, câteva mere şi nuci proaspete – cele din urmă inspirându-mă să le combin pe toate. Astfel, am pus într-o tigaie dovleac (după ochi, cam jumătate din el), tăiat cubuleţe şi 3 mere în aceeaşi formă. Peste ele am presărat 3 linguri de zahăr, 3 linguri de apă şi 1 linguriţă de scorţişoară. Le-am lăsat la foc mic pentru vreo 20 de minute, cât s-au copt uşor. Apoi, când compoziţia s-a răcit cât de cât, am adăugat o cutie de iaurt grecesc de 150 de grame bătut cu 2 gălbenuşuri de ou. Dacă vă plac compoziţiile mai siropoase, puteţi combina iaurtul cu zeamă de rodie. Am ales iaurt pentru a contrabalansa aroma puternică a dovleacului şi a crea o senzaţie fresh.

În paralel, am realizat blatul – aici, am mers pe reţeta clasică pentru că îmi place foarte mult cum miroase blatul cu unt.

reteta tarta dovleac

Aşa că am fărâmiţat 1 gălbenuş de ou (puteţi pune chiar 2) cu trei sferturi din pachetul cu unt, după care am adăugat 1 cană cu făină şi am framântat.

După ce am ţinut aluatul 30 de minute la rece, l-am  pus încă 20 de minute la cuptor cu hârtie de copt deasupra. Am scos aluatul pe care l-aş fi mâncat aşa, simplu; am pus deasupra lui, cu grijă, compoziţia, apoi am băgat tava la cuptor pentru 45 de minute. Cuptorul preîncălzit la 180 grade. Însă, nu înainte de a adăuga în compoziţie, nucă tăiată cubuleţe şi înmuiată în esenţă de vanilie (pentru a se coace fără să se ardă).

Hmm… ce miros, din ce loc îndepărtat au adus dovleacul, merele, scorţişoara, acest miros?! Natura, cu simplitatea, dar în acelaşi timp complexitatea ei, au intrat în bucătăria mea. Am scos tarta din cuptor odată cu primele raze de soare care au învins norii şi au intrat pe fereastră, bucurându-se împreună cu mine.

Tips!

Am adăugat deasupra ei zeamă de la dulceaţa de cireşe, iar cu mâna dreaptă am presărat ingredientul principal… puţină dragoste. 

Este un secret pe care l-am furat de la unul dintre unchii mei, absolvent de Drept, dar pasionat de gătit. Când gătea, eu şi vărul meu, stăteam lângă el, pe scaunele din bucătărie, ca la cinema. După ce ne prezenta ce făcea – cu talentul unui actor, făcându-ne să râdem cu gurile până la urechi, dar în acelaşi timp, păstrând starea de suspans – se întorcea spre noi şi ne spunea: “Acum, acum, la final, vom adăuga ingredientul principal… puţină dragoste!” (în timp ce îşi mişca mâna dreaptă prin faţa noastră ca un magician care îşi invoca magia). Când presăra “puţină dragoste” deaspura tigăii, ni se făcea pielea de găină. Simţeam, fără întrebări, copilăreşte, că trăiam un moment vital.

Nuca parcă a unit dovleacul cu merele, subtil, doar prin arome şi nu amestecându-le compoziţia. A venit, închizând cercul, cu gustul ei sălbatic. Este o tartă care păstrează gustul fructelor exact aşa cum este el în mod natural. Când o veţi tăia, se poate să se sfărâmiţeze puţin, dar pentru mine tocmai acesta este farmecul.

Delicatesele Nux delicii vă așteaptă

Găsiți in magazin dulcețuri innobilate cu nucă, zacuște și salată de ardei kapia copt