Leguma lunii august: ARDEIUL GRAS

Leguma lunii august: ARDEIUL GRAS

Aşa cum v-am obişnuit, în fiecare lună echipa Nux Delicii alege “leguma lunii” sau acea legumă căreia îi dedicăm un material cât o medalie pentru tot ceea ce face pentru noi. Iar, în luna august, grădina noastră s-a umplut de ardei graşi, de toate culorile.

Vitalitatea aspectului acestei plante este o carte de vizită perfectă pentru ceea ce înseamnă ardeiul gras dincolo de frumuseţea lui. Să începem prin a ne aminti, pentru câteva secunde, mirosul ardeiului gras atunci când stă, mândru, pe plită, la copt. Şi gustul lui dulceag.

A fost odată ca niciodată… ardeiul gras

Din aceeaşi familie specială din care fac parte tomatele, vinetele şi cartoful, ardeiul gras (roşu sau galben aprins) s-a născut pentru prima oară în America (America de Sud şi America Centrală), încă din cele mai vechi timpuri stând pe mesele copioase ale locuitorilor din Peru, Texas, Brazilia, Mexic. El are o vechime de peste 7000 de ani. Mulţumim spaniolilor care l-au adus şi cultivat în Europa – dacă nici ei nu mai ştiu gusturi desfătate, nu mai ştie nimeni. Însă, spre surprinderea multora, acesta a devenit legumă tradiţională chiar la vecinii noştri unguri.

Bogăţia ardeiului gras

Sunt atâtea motive să consumăm ardei gras şi, implicit, să îl declarăm leguma lunii august, însă o să trecem în revistă cele mai importante calităţi ale acestuia. Vom începe cu o sinteză a conţinutului său aproape miraculos; în doar 100 grame de ardei găsim la un loc: 125 mg de vitamina C, 0,80 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K. În plus, el conţine şi calciu, mangan, potasiu şi molibden.

De ce tocmai… ardeiul gras?

Întăreşte sistemul imunitar: mai ales ardeiul roşu conţine o cantitate foarte mare de vitamina C care este renumită pentru consolidarea sistemului imunitar şi a fermităţii pielii.

Miracolul capsaicinei: reduce colesterolul, este un medicament natural în tratarea diabetului, reduce inflamaţia şi ameliorează durerile.

La ardeiul gras mă pot uita, dar la părul tău ba! Dacă vreţi să aveţi un păr strălucitor, completaţi dieta zilnică cu ardeiul gras care aduce în organism vitamina E, atât de bună pentru sănătatea părului.

Stop ulcer gastric! Deşi poate părea contrariul din cauza consistenţei lui, ardeiul gras distruge posibilele bacterii ingerate, stimulând sucurile de protecţie ale mucoasei stomacale.

Perfect pentru curele de slăbire, ardeiul gras conţine 1,9 grame de fibre, 25 de calorii şi 80% apă (tot pentru 100 grame de ardei gras).

Delicatesele Nux delicii vă așteaptă

Găsiți in magazin dulcețuri innobilate cu nucă, zacuște și salată de ardei kapia copt