Pâinici cu salvie şi nucă

Pâinici cu salvie şi nucă

Weekend-urile noastre sunt mai aromate de când am hotărât să adaug pâinicilor simple pe care le făceam de obicei, frunze de slavie uscată, fărâmiţată şi… nucă din belşug. Aroma care se împrăştie prin casă, încă de când sferele de cocă (cu pete mici brune de nucă şi mici picăţele de verde de la salvie) încep să se coacă, ne linişteşte şi ne alintă, de fiecare dată. În plus, este o reţetă rapidă, care nu are nevoie decât de puţină atenţie din partea voastră şi un strop de iubire.

Ingrediente:
  • Făină – 1 kg;
  • Apă – 500 mililitri;
  • Drojdie – 10 grame;
  • Ulei;
  • Sare;
  • Zahăr;
  • Salvie;
  • Nucă

Înainte de toate, punem într-o ceşcuţă cele 10 grame de drojdie cu puţin zahăr, puţin ulei şi puţină sare. O lăsăm câteva minute pentru a creşte.

Apoi, într-un castron încăpător pentru mişcările frământatului, punem laolaltă: făina, apa şi dorjdia înflorită. Şi, timp de 10 minute, le frământăm pe toate. Cu grijă şi perseverenţă. Aici, s-ar opri reţeta clasică, însă înainte de a începe să frământ, am îndrăznit să visez la un gust unic şi am adăugat o mână de nucă tocată mărunt şi câteva frunze de salvie uscată (mărunţită) vă recomand să adăugaţi după gust, nu am cântărit o cantitate anume.

După ce am obţinut un aluat elastic, am acoperit vasul, l-am pus într-un loc ceva mai călduros din bucătărie şi i-am oferit timp să se armonizeze şi să evolueze: cam 1 oră.

Apoi, m-am uns cu puţin ulei pe palme şi am realizat sfere mici (în funcţie de cât de mari vreţi să iasă pâinicile) pe care le-am pus pe o tavă cu hârtie de copt şi le-am introdus la cuptor pentru 15 minute, la 200 de grade.

Ca să mă asigur că nu se întăresc, am pus în cuptor o olicică cu apă pentru ca pâinicile să beneficieze de aburii calzi. În pregătirea pâinii descoperi mereu ceva magic, din facerea lumii. Frământarea şi creşterea aluatului din combinaţia primară de apă şi făină îmi aminteşte cât de importante sunt aspectele mărunte din viaţa noastră. Iar mirosul de slavie, în armonie cu nuca, îmi reaminteşte cât de artistică este Natura.