Calendar de grădinar! Cum ai grijă de grădina ta în luna iunie?

Calendar de grădinar! Cum ai grijă de grădina ta în luna iunie?

În fiecare an trăim emoţia aşteptării… a  momentului când grădina intră în ritmul ei şi a întregului proces prin care trecem împreună, de la plantare, răsaduri, creşterea şi transformarea plantelor, aşteptarea florilor şi dezvoltarea rodului. A grădinări înseamnă acest proces repetitiv, aparent simplu, dar în esenţă foarte complex. Dar şi puţin mai mult!

Pentru că natura, darnică şi imprevizibilă, ne surprinde mereu cu câte ceva, de la încălzire accelerată la răciri bruşte, de la ploi bune la ploi care distrug  – până la vietăţile care nu sunt tocmai primitoare cu unele legume şi fructe. Am învăţat, în timp, să ne simţim binecuvântaţi pentru fiecare moment prin care trecem, să învăţăm din fiecare experienţă dificilă şi să trăim totul ca la un spectacol inedit, care ai vrea, cu micile lui imperfecţiuni, să nu se mai termine. În grădină, luna iunie este una dintre cele mai frumoase etape, dar şi una dintre cele mai sensibile pentru că legumele plantate au nevoie de atenţie specială, fiind exact în perioada critică, când imediat pot ceda, în voluptatea creşterii lor. Nu mai sunt nici foarte mici, dar nici desăvârşite. Sau, dacă am corela cu existenţa umană – sunt în perioada adolescenţei şi, după cum bine ştim, adolescenţa este una dintre cele mai frumoase etape din viaţa unui om, dar poate fi şi una dintre cele mai dificile.

Calendarul lunii iunie, ar trebui să arate, succint şi punctual, cam aşa:

  1. Curăţaţi des buruienile – pentru ca plantele să se bucure de toţi nutrienţii necesari şi să se devolte cât mai armonios. Este o perioada foarte prielnică buruienilor.
  2. Copiliţi roşiile: rupeţi frunzele care nu au rod pentru stimularea creşterii.
  3. Bucuraţi-vă de recolta de cartofi noi, ceapă, salată, ridichi sau sfeclă pe care le puteţi culege fără griji.
  4. Plantaţi pentru recolta de toamnă: fasole, andive, gulii, ierburi aromatice.
  5. Spirijiniţi cu nişte pari de susţinere – în poziţie oblică – crengile cu multe fructe.
  6. Culegeţi recoltele de vişini, corcoduşe, cireşe, iar la sfârşitul lunii caisele timpurii.
  7. Culegeţi, din când în când, zmeura şi căpşunele aşa încât să vă bucuraţi de ele pe o perioada mai lungă de timp şi să le lăsaţi să se dezvolte continuu.
  8. Florile, trandafirii, arbuştii trebuie curăţaţi constant şi eliberaţi de florile şi de frunzele uscate. Cele care au păduchi sau dăunători trebuie stropite cu soluţii speciale.
  9. Acolo unde apar ploi dăunătoare, călduri excesive, căutaţi soluţii punctuale în funcţie de zona unde aveţi grădina.
Pentru început, raportaţi-vă conştient la manifestările naturii, apoi la fiecare plantă în parte cu personalitatea ei şi cu reacţiile ei tipice.

Delicatesele Nux delicii vă așteaptă

Găsiți in magazin dulcețuri innobilate cu nucă, zacuște și salată de ardei kapia copt